Na MSJ historický prelom bronzového tigra Zoltána Lévaia

08.08.2014 Banská Bystrica

Banská Bystrica 8. augusta (TASR) - Na juniorských majstrovstvách sveta v chorvátskom Záhrebe sa podaril bronzovému Zoltánovi Lévaiovi historický zápis do kroniky zápasenia. Ešte nikdy na MSJ nevybojoval v grécko-rímskej klasike slovenský borec medailu, až teraz. Zoltán napodobnil svojho staršieho brata Istvána, ktorý sa ovenčil tohto roku na ME vo fínskom meste Vantaa taktiež bronzom. István podal fantastický výkon, aj keď sa tréner obával prechodu do vyššej hmotnosti a mal aj pochybnosti. Teraz odobril opačný postup, Zoltán z -55 zhadzoval do päťdesiatky a ovocie sa zbieralo opäť bronzové.

Dynastia Léviaovcov zastrešená banskobystrickou Duklou slovenské zápasenie zveľaďuje tým najlepším spôsobom do takej miery, že tréner Karol Lengyel neváhal po bronze Zoltána prehlásiť - našou métou je olympijské zlato v roku 2020. Aj keď treba brať slová kouča s rezervou, Zoltán vo svojom druhom vrcholnom vystúpení v kariére nakročil do budúcnosti tým najlepším spôsobom. Ak István si zaslúžil výstižné pomenovanie pitbull, keďže spôsobom zápasenia pripomína toto strážne plemeno, Zoltán si zasa nesmiernou bojovnosťou predátora vyslúžil prívlastok tiger.

V ceste za bronzom vybojoval Zoltán tri víťazné zápasy, jeden prehral. Tréner K. Lengyel: "Najskôr si jasne 9:1 poradil s Umidom Durdyjevom z Turkménska, vo štvrťfinále zvíťazil o jediný bod 5:4 nad Rezom Chedrim z Iránu, kadetským majstrom sveta. Asi zo seba vyžmýkal úplne všetko, pretože v semifinále nestačil na Ukrajinca Oleksija Žabského po technickej prevahe, jednoducho, psychicky odišiel, predchádzajúce víťazstvo s Iráncom nestrávil. V zápase o bronz s Bulharom Nedjalkom Petrovom bojoval aj s nepriazňou rozhodcov, no pomerom 8:5 zvládol tlak perfektne."

Najcennejší skalp

Iráncom Chedrim získal ten najcennejší skalp. "Keď som ho zdolal, upokojil som sa a veril vo finále," popisoval pocity Zoltán. "Iránec bol fyzicky veľmi silný a ja som sa ho snažil unaháňať a unaviť. Zvíťazil som srdcom, väčšou túžbou po víťazstve. Škoda prehry s Ukrajincom, zápasy šli veľmi rýchlo za sebou, nevedel som sa skoncentrovať. Ak by som mal znova s ním zápasiť a mal už nadobudnutú skúsenosť, tak nepochybujem, že by som bol úspešný. No a súboj o bronz s Bulharom Petrovom bol aj o tom, že po dvoch napomínaniach som sa pozbieral a dotiahol súboj do víťazného konca."

Tréner Karol Lengyel porovnal všetkých troch súrodencov Lévaiovcov. "Zoltán je úplne iný, najmladší, aj najmilší, no má svoje mínusy. Silný kolektív mu pomáha, prispôsobí sa, aj keď na rozdiel od brata Istvána spočiatku trénerovi dosť odporoval. Čaká na nás veľa práce, hlavne zlomiť hrebienok, pretože tento bronz má ďaleko od olympijského zlata, kam mierime. Zoltán sa prejavuje ako bojovník v pravom slova zmysle, zo súrodencov najväčší, zatiaľ technicky menej vyspelý. Predsa len, starší bratia spolu trénovali, chyby si vzájomne strážili. Pracujeme na nich, pomáha nám aj Zoltánovo srdce, asi najväčšie. Obdarilo ho aj dlhé vláčne svalstvo, je iný typ ako jeho bratia István a Attila, všetci traja však majú pred sebou veľkú perspektívu."

Prezident zväzu František Lengyel vyzdvihol túto sezónu tak, ako sa patrí. "Je pre nás mimoriadne úspešná, prejavuje sa práca zväzu, aj manažérska. Môj brat Karol sa úspešne zvládol rolu psychológa, uplatnil intuíciu, nechal zhodiť postavou malého Zoltána do nižšej hmotnosti s presvedčením, že robí dobre a vyplatilo sa."

Aj zápasníci sa prispôsobujú financiám a vyberajú si rôzne alternatívy. Pri Zoltánovi padol na úrodnú pôdu pobyt v hypoxickom umelo vytvorenom prostredí. Na Tatry financie neboli, a tak sa nasimulovala vysoká nadmorská výška. "Vyšiel nám ťah aj so zhadzovaním, nebolo to jednoduché, ubrať z hmotnosti 12-13 percent vyčerpá," popísal strasti tréner K. Lengyel. "Medaila sa získava tvrdou prácou, som presvedčený, že sa za ňou ukrýva hlavne drina, bolesť, aj pokora. A ak k tomu všetkému pridáte dostatočnú porciu talentu, môžete sa stať olympijským víťazom. Lévaiovcom sa zápasenie zakorenilo v hlavách a nielen preto, že ich každé ráno budil otec otázkou čo budeš s následným zvolaním - no predsa olympijský víťaz."
 

Vyberte región